Начало » Защо Обединеното кралство? » Присъединете се към дружелюбна международна общност

Присъединете се към дружелюбна международна общност

Young man laughing with a group of friends

Обединеното кралство предлага радушен прием на хора от всички държави, култури и изповедания.

През 2012 г. над 500 000 чуждестранни студенти от 200 националности се обучават в Обединеното кралство, а още 600 000 души посещават курс по английски език.

Всъщност в британските университети и висши учебни заведения над 16.8% от всички студенти и над 25% от преподавателите идват от други страни! Процентите са дори по-високи сред студентите, които следват за придобиване на академична степен след бакалавърската - в Обединеното кралство над 50% от студентите в докторантски програми са чуждестранни.

Дан Стивънс от Националния студентски съюз (National Union of students) е демократично избран от студенти в цялото Обединено кралство за завеждащ по въпросите свързани с чуждестранните студенти. Тук той разказва какво можете да очаквате в Обединеното кралство:

От завръзване на приятелства до разширяване на кръгозора, Обединеното кралство предлага среда на многообразие, която предоставя фантастични възможности.

Установяване на място

Ако следвате в Обединеното кралство, ще срещнете хора от цял свят и ще се запознаете с много различни култури.

В много училища, колежи и университети има международни студентски дружества , които ще ви посрещнат сърдечно и ще ви осигурят подкрепа, докато сте в страната. Тези дружества организират различни дейности като тържества, викторини, филмови вечери и екскурзии до местни туристически забележителности, така че вие бързо ще се сприятелите с други студенти от чужбина.

Обществото в Обединеното кралство е многоконфесионално и в него се изповядват всички големи световни религии. Християнството е най-широко представено, следват го ислям, индуизъм, сикхизъм, юдейство, будизъм, а около една четвърт от населението не изповядва никаква религия. В големите градове има църкви, джамии, синагоги, гурдвари и други светилища, така че ако действено изповядвате своята религия в собствената си страна, ще можете да го правите и в Обединеното кралство.

В Обединеното кралство действа силна ЛГБТ-общност (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални ). В училищата, колежите и университетите за пълнолетни студенти често има сформирани ЛГБТ дружества, в които можете да намерите приятелство и помощ. В Обединеното кралство е забранена проявата на дискриминация въз основа на сексуална ориентация и много чуждестранни ЛГБТ-студенти се обучават в страната с убеждението, че техните права ще бъдат зачитани.

Изключителна подкрепа се оказва на студенти с увреждания или специални образователни потребности. Повечето влизат в общообразователните училища, колежи и университети, но има и образователни центрове за деца и възрастни, които се нуждаят от допълнителна помощ.

Във вашето училище, колеж или университет вероятно ще има завеждащ социално-битовите въпроси на студентите, както и завеждащ за чуждестранните студенти, които да се занимават с благосъстоянието на студентите. Те са на разположение за съвет, когато имате лични проблеми, както и да ви помогнат, ако се нуждаете от подкрепа по време на обучението. Грижи за учениците в пансионните училища се полагат от възпитатели и наставници в къщата, където са настанени, медицинска сестра на щат и класен ръководител.

За да ви помогнат след пристигане и настаняване, повечето учебни заведения предлагат програма за ориентиране, която ще ви запознае с университетския комплекс и с вашите колеги.

Визи

Правителството на Обединеното кралство с радост приема чуждестранни студенти, поради което няма ограничения за броя на издадените учебни визи. Всяка година хиляди чуждестранни студенти успешно се сдобиват с виза, за да учат в страната. По-подробна информация ще намерите в рубриката Визи.

Стипендии и финансиране

Много университети предлагат стипендии за чуждестранни студенти, като някои от тях са насочени към подобряване на международното развитие чрез образование и обучение. Научете повече в статията Стипендии и финансово подпомагане.

Обединеното кралство инвестира много в международно сътрудничество - между 10 и 20% от общия бюджет за наука на Обединеното кралство отива за международно изследователско сътрудничество. 40% от изследователското финансиране (research council grants) има международен елементл  Прочетете повече за Изследователските възможности в Обединеното кралство.