Начало » Възможности за вашето обучение » Продължаващо образование » Продължаващо образование: колежи и други институции

Продължаващо образование: колежи и други институции

Crowd walking in a corridor at University College London

Имате възможност да продължите своето образование в множество учебни заведения, сред които:

 • Училища: Много училища предлагат квалификации за продължаващо образование, например A-levels, International baccalaureate (IB) или Scottish Highers за ученици от 16 до 18 години и професонални квалификации като NVQ или SVQ.
 • Колежи за sixth form (Sixth form colleges) : в тях се приемат предимно ученици на възраст от 16 до 18 години. Тези колежи специализират в преподаването на академични курсове, които подготвят младежите за  висше образование.
 • Колежи за продължаващо образование (Further education colleges): тези колежи предлагат богат асортимент от професионални и академични дисциплини. Някои колежи специализират в конкретни области, например изкуство и дизайн, кетъринг, инженерни науки или финанси. Колежите за продължаващо или висше образование често имат контакти с различни компании, така че приетите в професионални програми могат да комбинират наученото в класната стая с ценен професионален опит. Много колежи създават програми специално за учащи от други държави.
 • Частни организации: Обединеното кралство предлага широк диапазон от професионално обучение за учащи, които се стремят към кариера в конкретен бранш. Частни обучителни фрими работят с колежи и работодатели, за да предоставят практическо обучение и международно зачитани квалификации в дисциплини като инженерни науки, строителство, информационни и комуникационни технологии здравни и социални грижи.
 • Университети: в тях се предлагат предимно специалности за висше образование, но много от тях имат и програми за продължаващо образование.

Как да открием „водещите” учебни заведения

Много кандидати от чужбина се обръщат към нас, за да им препоръчаме най-добрите училища, колежи и университети в Обединеното кралство. За тази цел има няколко независими класации. Те могат да ви бъдат полезни, но имайте предвид, че казват само част от истината.

По-добре е да се допитате до повече източници, докато откриете учебен център, който е подходящ за вас. Например можете да проучите какви са резултатите на съответната институция в следните категории:

 • Удовлетвореност на учениците/студентите
 • Грижи за учениците/студентите
 • Кариерни перспективи
 • Цени
 • Изпитни резултати
 • Стандарти на преподаване и др.

Много британски институции за продължаващо образование предлагат и много подкрепа и ресурси за учащи с уврееждания или специални образователни нужди. Прочетете повече в тази статия.

Можете да започнете да търсите програми за продължаващо обучение като използвате следните линкове: 


   

Visas

Визи

Според гражданството ви се определя дали се нуждаете от виза, за да учите в Обединеното кралство. Тук можете да разберете дали ви трябва виза.

Ако имате нужда от виза, трябва да се обучавате в университет или колеж, одобрен от правителствената служба Визи и Имиграция (UKVI).